Fotograaf op de uitvaart…

Je vindt het eng om een uitvaart te laten fotograferen… ben je bang dat je afgeleid wordt door de fotograaf, ben je bang dat ze in de weg loopt, dat ze je afleidt van je verdriet, dat ze juist je verdriet vastlegt of dat andere mensen die op het afscheid zijn het raar vinden dat je dit soort persoonlijke momenten laat fotograferen?

Wat als je geen foto’s laat maken, dan mis je de mooie momenten en blijft het verdriet de overhand houden, er gebeurd zoveel meer om je heen dan de muziek die gespeeld wordt en de mensen die een verhaal komen vertellen.

Weet je over een paar weken/maanden/jaren nog welke bloemen er om de kist heen lagen, wie er een mooie tekening gemaakt heeft, wie er allemaal waren op het afscheid van je dierbare? Ik ben bang van niet.

Als je wel foto’s laat maken zie je dat het misschien helemaal geen gewone dienst was maar dat jullie het leven hebben gevierd van je dierbare. Het familielid die achter je zit die even een hand op je schouder legt om je te troosten, dat jullie heel erg moesten lachen om iets wat ome Piet vertelde of wat je dochter deed op het moment dat ze een kaars aan mocht steken, ze kreeg de kaars niet aan omdat de aansteker leeg was. De uitvaartleidster die nog even een hartje in het uit Zeeland meegebrachte zand tekende. Het moment dat jullie met zijn allen proosten en de gesprekken die je voerde na afloop en met wie. Die momenten kan ik voor je vastleggen en samenvoegen in een mooi fotoboek zodat de herinnering levend blijft en je met een heel goed gevoel terug kan kijken op een bijzonder afscheid.

 

 

Als afscheidsfotograaf ben ik niet of in ieder geval zo min mogelijk in beeld, ik probeer wel de mooie momenten vast te leggen. Het verdriet hoef ik niet te fotograferen dat weet je toch wel, wat ik doe is mooie dierbare herinneringen maken die je soms zelf niet ziet als nabestaande. Je bent op dat moment met andere dingen bezig en let minder op je omgeving. Meestal gaat een afscheid als in een roes voorbij.

Heb jij twijfels over het laten fotograferen van een uitvaart? Kan je me vertellen wat je tegenhoudt?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s